Idag är det riktigt busväder ute. Snön vräker ner och olyckorna duggar tätt efter varann. Kör försiktigt och behåll avståndet! Imorgon är det dags igen! Fjärde gången jag åker iväg till 3D-Funktion på utbildning. Denna gång handlar det om den berömda Fascian (bindväven) Är förväntansfull av att få veta mer om vetenskapen som finns och få nya grymma behandlingstekniker i ryggsäcken. Men framför allt så ska det bli skönt att få bryta av i vardagen och hänga med likasinnade och få ta del av utbildarnas kunskap och ödmjukhet. Det gör en taggad och glad! Jag vill utvecklas och lära mig mer för att hjälpa människor till en bättre hälsa. Människor ska inte gå runt och ha ont. Vi ska inte operera så mycket som vi gör idag! Vi ska inte ta så mycket smärtstillande som vi gör idag! Det är fel! Det vi däremot ska göra mer av är att röra på kroppen! Äta sunt och varierat! Vila och stressa mindre! Det handlar om balansen emellan dessa parametrar! Vi krånglar till det så mycket idag! Det uppfinns ständigt nya kosttillskott som ska vara fettförbrännande och produkter med extra mycket protein. Vi  kommer på alla möjliga träningsmaskiner som ska vara bra för dä och dä.. Stå på er och var källkritiska och tro inte på allt som står i nyhetstidningarna. Sorry kom in på ett sidospår där men jag hade känslor som behövde skrivas ner! Fortsätter att skriva några rader om Fascian så får ni själva göra mer research om informationen väcker intresse! Hur som helst så måste vi förstå att ju mer vi lär oss ju mer inser vi att vi inte vet. Fascian har en mycket större roll i vårt sätt att fungera än vi tidigare trott. Gamla perspektiv, system och mönster är svåra att bryta. Nytt är ofta svårt att acceptera. 

Fascian

Wow! Vart ska man börja någonstans? Hur ska man förklara vad Fascia är för något? Jag som själv inte har dissekerat en människokropp kan inte exakt säga hur det ser ut där inne i vår vävnad. Men det finns bra bilder och filmer på youtube. Vi pratar ofta om plantarfacian som finns under foten. Vi pratar om thoracolumbar fascian som finns på ländryggen. Återigen så pratar vi om separata delar av kroppen. Men allt hänger ihop och påverkar varandra. Det som är häftigt med Fascian är att den finns exakt över hela kroppen.  Som ett spindelnät som består mestadels av kollagen, ett fiberprotein som är starkt som stål men samtidigt flexibelt. Beroende på hur fibrerna ligger, kan kollagen specialiseras för att motstå krafter, spänning, vridningar, kompression, tryck, elasticitet eller en komplicerad kombination av allt detta. Fascia finns runt muskler, vid organ, runt leder och ligament,senor. Eftersom fascian finns över hela kroppen så kommer fascian i foten reagera på en rörelse som vi gör med armen. It´s all Connected. Därför om man du har ont i ländryggen så kan orsaken komma ifrån foten som totalt saknar rörlighet? Krafterna färdas inte genom foten så bra eftersom den inte fungerar och någon annan struktur måste ta ansvar och reparera fotens saknade rörlighet och det kan vara ryggen!

Fascian formar sig efter hur vi rör oss. Är vi mestadels stillasittande och utför monotona rörelser dag efter dag så formar sig fascian efter den positionen du är verksam i. Den klibbar ihop sig. Tänk dig 100 trådar som ligger på rad nära varann och när det inte blir någon rörelse så trasslar dessa trådar in sig i varann och smärta och stelhet uppstår. Vad mår Fascian bra av? Återigen så nämner jag rörelse. Det är livsviktigt även för fascian! Variera dina rörelser,utmana kroppen genom olika träningsformer och övningar. Då vattnas fascian i cellerna och i den övriga vävnaden och vi blir mjuka och elastiska. Gör vi däremot samma rörelser varje dag så kommer bara vissa delar bli hydrerade. Tränar vi för hårt så kommer även dessa delar inte fungera! Där kommer vi till den sista komponenten för en hälsosam fascia och det är vila och återhämtning! Som sagt detta ämne är otroligt intressant!

 

Har vi verkligen 600 muskler? Eller är det en enda stor muskel, en kroppsstrumpa, med 600 fickor eller påsar av fascia?

 

Fascia i kroppen