Ny bok inhandlad som heter Kondition och Uthållighet och som är skriven av Filip Larsen och Mikael Matsson. I boken finns mycket kunskap och information om just kondition och uthållighet. Jag har precis bläddrat igenom första kapitlet som handlar om träningsprinciper. Några begrepp som individualiseringsprincipen och reversibilitetsprincipen va nya för mig medan de andra känner jag igen sen tidigare, Men som man säger repetion är kunskapens moder! De övriga är variationsprincipen,specifitetsprincipen,överbelastningsprincipen,återhämtning och belastningsprincipen och progressionsprincipen. Dessa principer är bra att ha som grund oavsett vilken träning man utför och vilket mål man har med sin träning. Vi börjar med

Specificitetsprincipen: Den som är viktigast enligt mitt tycke, Du blir bra på det du tränar. Vill du bli bra på ishockey så kan du inte springa milen var och varannan dag. Vill du bli grym på att göra Chins, ja då måste du göra chins för att bli bra på det. Ska du springa ett hinderbana lopp som toughest viking eller action run så vill det till sig att du har tränat just de momenten som du kommer att utsättas för. Vad finns det för kravprofil (fysiologiskt,psykologiskt,biomekaniskt) för din idrott eller för den tävling som du ska delta i? Vad är kravprofilen för att hålla sig skadefri och träna för att må bra? Vi kommer komma in på variationsprincipen senare i texten men den här principen handlar om att efterlikna tävlingens intensitet,varaktighet,aktivitetsform,rörelsemönster,underlag i så stor utsträckning som möjligt!

Variationsprincipen: En annan oerhört viktig princip som jag tror väldigt många missar i sin träning. Vi vet idag att monoton och ensidig belastning kommer tillslut att innebära skador om du gör det för ofta,för länge och med för hög intensitet. Du kommer dessutom inte utvecklas och göra framsteg i din träning. Variation kan ske på många olika sätt som högre belastning, högre hastighet, långsammare, mer utmanande övningar,rörelser, träna en annan vinkel eller stå i en annan position, du kan gå i en annan direktion. Ja ni hör variationerna är oändliga. Därför blir aldrig din träning tråkig och du kommer hela tiden utvecklas och hålla dig skadefri! Testa en helt ny idrott för en träning, speciellt viktigt när du är yngre för att inte få överbelastningsskador och för att få en bättre motorik och rörelsevariation. Variera miljön du tränar i, kanske träna ute i en park någon gång, eller på konstgräset i närheten, Variera genom att träna på morgonen eller på kvällen. Likadant så handlar inte det om att träna idrottsspecifikt året runt! För att ta ett exempel Höftrörelser som sker i  ishockey ger flexion,abdikationer,utåtrotationer (Det är 3 olika rörelser) Då blir det några miljoner sådana rörelser under en säsong. Känns logiskt att ge höfterna rörelser som skapar helt andra sträck och belastningar emot sig för att skapa balans och symmetri.

Överbelastningsprincipen(Overload): Träning på samma belastning ger förbättringar i början, men innebär efter ett tag inte längre någon ”overload” och ger därmed inte någon ytterligare träningseffekt. Det innebär att förmågan stannar på den nivå man belastar på. Fortsatt likartad träning syftar då till att bibehålla förmågan, så kallad underhållsträning. Progressionen innebär en ökad dos av fysisk aktivitet och den kan ske med ökning av en eller flera av variablerna intensitet, duration och frekvens på träningen. Principen om progression innebär också att träningsbelastningen måste anpassas till individens nuvarande förmåga. Träning som är på en för hög nivå, antingen på grund av för hög dos och/eller för dålig återhämtning leder till överbelastning, sänkt förmåga och eventuellt skador. Exempel i övningar så ökar du vikten,kortare vila,fler set,fler reps,högre hastighet, längre rörelseomfång. Det är exempel hur du kan utveckla dig själv och träningen. Vad som är en överbelastning kommer också vara individuellt som allt annat! Är du en pensionär som inte har tränat så mkt eller har någon form av skada så kan det vara fysiskt krävande att gå 100 meter till brevlådan och hämta sin post, medan för mig som tränar och tar om kroppen så behöver jag utmana mig själv och öka frekvensen,intensiteten eller duration för att få en overload effekt!

Nu orkar jag inte skriva mer! Jag fortsätter med de resterande principerna vart efter. Ha en underbar helg med mycket rörelse och aktivitet!