Hej alla glada människor! Idag är det söndag och det är en härlig dag med en massa energi och glädje! Idag har jag arbetat två  timmar och själv varit och tränat! Idag tänkte jag skriva om styrka! Vad innebär det att vara stark? Kan man vara stark på olika sätt? Dessa punkter kommer jag att besvara i detta inlägg!

För det första vad är styrka?

Peak force or torque that the neuromuscular system can produce in a single MVC (maximal voluntary contraction)Irrespective of the time element. (Poliquin & Pattersson 1989) Toppkraft eller vridmoment som den neuromuskulära systemet kan producera i en enda MVC. Oavsett tidsaspekten.

3D-funktion definition och mitt synsätt?

The ability to succesfully transform one motion to another. Förmågan att på ett framgångsrikt sätt omvandla en rörelse till en annan. 

 

Det finns två olika läger när det gäller hur vi ser på styrka! För många är man stark när man kan lyfta tunga vikter i bänkpress,knäböj eller marklyft. För en del andra så är man stark när man är bred och har riktigt stora muskler. Vissa tycker att man är stark när man kan utföra utmanande övningar som flaggstången eller muscle ups! Alla dessa resonemang stämmer bra! Allt är rätt! Vi har olika mål och syften med vår träning och blir helt enkelt bra på det vi gör under en längre tid! Men när vi pratar funktion och när det kommer till att vara skadefri så behöver man en annan sorts styrka! Att bli stark och rörlig i rörelser som är livet i sig! Vilka rörelser har du i ditt liv som du behöver vara stark i? Har du barn som du ska lyfta ofta och leka med? Behöver du träna på att lyfta? Har du rörligheten för att utföra ett sådant lyft utan kompensationer? Är du handbollsspelare? Vilka rörelser sker där? Har du tillräckligt bra rotation i höften för att skapa optimal kraft i ditt skott? Styrka handlar om både mobilitet och stabilitet! Har du inte mobilitet för att utföra styrkeövningen så blir det svårt och vice versa. Styrka för handlar om att hantera våra fysiska lagar som gravitation,underlagskrafter,massa och moment på ett så energisnålt och effektivt sätt som möjligt. Okej tänker du? Hur ska jag då träna?

Bönder och alla andra som växer upp på landet och är ute och leker mycket som barn utvecklar snabbt en styrka och rörlighet som många andra inte har! Varför? Jo dels för att de verkligen tränar hela kroppen i sin vardag ifrån barnsben i skogsarbetet eller när de leker ute i skogen. De varierar sina rörelser och får många belastningar ifrån olika vinklar hela tiden! Därför blir de inte skadade lika ofta som stadsbor hehe.. De bygger upp en allround styrka som klarar det mesta! De får ju inte den här stora muskelmassan som bodybuilders har. Men det är självklart inte deras syfte! Hur skulle en bodybuilder eller en människa som bara tränar statisk styrka reagera på en dag ute på landet? Troligtvis med ett ryggskott och träningsvärk så heter duga! Man blir bra på det man tränar som jag tjatar om. Allt handlar om prioriteringar och välja det som man behöver! I mitt fall så känner jag mig grymt stark! Jag klarar av de flesta rörelserna jag ställs inför, jag har aldrig ont som jag hade när jag spelade ishockey,lyfte skivstång och sprang mil efter mil.  (förutom höften men de är sen gammalt) Jag är glad och har grymt mycket energi för att jag blandar styrka,kondition,balans,snabbhet,rörlighet och separerar inte kroppen! Eller jo ibland gör jag det för att det är roligt 😀 Med detta inlägg ville jag komma fram till att det finns flera sätt att vara stark på!

Om du kikar in på min Instagram och Facebook sida så får du en inblick hur jag tänker kring styrka och jag hjälper dig gärna att utveckla den styrka jag förespråkar så att du blir stark i dina rörelser även utanför gymmet!

Instagram:Ratraning 

Facebook: RÅ-träning 

Styrka med viktväst och medicinboll.
Scroll Up