Hej på er! Jag vill i detta inlägg redogöra för vilka behandlingtekniker jag använder för att hjälpa er med smärta och skador ni drabbats av! Förutom svensk klassisk massage så utför jag även….

 

3D-Fascia Massage

Delar av min utbildning har jag gått hos Andreas Öhgren och Seth Ronland som är två grymt duktiga personliga tränare och terapeuter som arbetar med motionärer och med några av våra absoluta toppatleter. Många av de tekniker som de använder på Niklas Bäckström,Rikard Rakell,Niklas Kronvall, Mathias Hargin, Kim Andersson osv är just de teknikerna jag fått lära mig! De i sin tur har gått utbildning hos Tom Myers som är en framstående forskare och terapeut med Fascia (bindväv) som expertområde. Därifrån har de hämtat kunskap,inspiration och många olika behandlingstekniker som de nu lär ut här i Sverige! Kortfattat så går teknikerna ut på att arbeta långsamt med kompression och sträckningar för att öka glidningsmekaniken i de olika lagren av vävnad. Vi tror på aktiva behandlingar! Den bästa behandlingen blir när två människor arbetar tillsammans.

http://3dfunktion.se/3d-fascia/

(Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) (PNF)

Är nog den mest kända metoden här i Sverige. På svenska heter den KAT metoden som står för Kontraktion-Avslappning-Töjning. 

Muskeln sätts på sträck av terapeuten och patienten aktiverar muskeln statiskt under 6-10 sekunder med 20-50 % kraft. Terapeuten håller emot patientens tryck. Detta upprepas tre gånger till fem gånger oftast.

Under kontraktionen stimuleras receptorer(Golgis senorgan) i senorna som hämmar alfamotor neuronet till muskeln och därmed muskelspolarna med minskad muskelspänning som följd. När patienten slutar att aktivera muskeln kan terapeuten därför töja på muskeln lättare än innan. Det kallas för postisometrisk relaxation. En grymt bra teknik för att bli rörligare!

Fascia Stretch Theraphy (FST)

Är en assisterad stretch teknik som har visat sig vara en bra behandlingsmetod! De flesta teknikerna går till så att patient ligger på en bänk som bilden nedanför. Ena benet spänns fast med hjälp av band för att ena benet ska vara stabilt och ligga på plats så att man kan arbeta med ena höftleden i olika rörelser och positioner. Inbringar också en trygg känsla när man är fastspänd och det blir lättare för mig som terapeut att utföra rörelserna utan att du ramlar av bänken! Höftleden är en av de lederna där det finns mest ”klister” Alltså det finns inte många som har bra rörlighet i höftleden… Dessa tekniker ger mer mobila höfter som jag skulle säga är den vanligaste orsakerna till många olika skador. Svårt att förklara teknikerna utan att du har upplevt dem själv! Du blir stretchad i rörelser som du själv inte kommer åt! Samt så blir du medveten om vart du har restriktioner. FST behandlar kroppens leder där det självklart finns bindväv och ligament som också påverkas! Det finns studier på att 50% av våra stelheter kommer ifrån lederna. Dessa områden blir svårt att komma åt med vanlig massage. När man har benet fastspänt är det också ett bra tillfälle att arbeta med traktioner som betyder dragning och sträckbehandling! Perfekt för att släppa på trycket i leden och skapa mer utrymme i ledkapseln!

Fascia Stretch Theraphy (FST)

 

Pin Stretch (PS)

Med ett tryck mot vävnaden samtidigt som man sträcker ut vävnaden i ett sträck så kommer man åt stela muskler,senor,ligament och bindväv. Grym teknik för att sträcka ut muskler och vid besvär och smärta i våra mjukdelar som muskler, fascia, ligament och senor.

Pin Stretch för Pectorals Major (Stora Bröstmuskeln) (PS)

 

 

 

 

 

 

 

Slutligen så försöker jag motivera alla till att röra sig mer! Eller för de som tränar för hårt att minska sin träningsmängd och variera sin träning för bättre resultat!

Vad behöver min kropp för att få optimal vävnadshälsa? Stimulans hela dagen.

Fokusera på förmågan att röra sig.

Lederna i kroppen är designade för plats och rörelse.

Vävnaden kommer anpassa sig efter stimulans. Därför kan vi inte sitta still eller göra samma rörelser varje dag för då fastnar vi i det mönstret och smärta kommer att uppstå.

//Robin