Vad ska du göra om du får ont i handlederna vid armhävningar?

I detta inlägg så kommer du få många bra tips hur du kan träna runt din handledssmärta när du kör armhävningar. Du kommer också få tips på hur du kan träna dina handleder så de blir starkare och tillslut klarar belastningen som armhävningar skapar. 

Armhävningar kräver väldigt mycket handleds extension 

Som du ser på bilden så är handleden böjd bakåt vid en extension, det är den positionen du har när du gör armhävningar. Jag tänkte visa med två bilder här under hur du kan skapa mer extension genom att justera din position som du står i, dvs du kan skapa mer eller mindre belastning på handlederna beroende på hur du står. den vänstra bilden där har jag förflyttat tyngdpunkten framåt så då blir det mer belastning på handlederna medan bilden till höger inte skapar lika mycket belastning på handlederna. 

Det finns några modifierar du kan göra om du får ont i handlederna. Dels så kan du använda dig av kettlebell, hantlar eller armhävning handtag vilket möjliggör att dina handleder blir raka och det minskar stressen på handlederna. Du kan också köra armhävningar på knogarna med ett underlag under dina knogar, eller så kan du lägga en handduk under de bakre handflatorna för att minska på handleds extensionen. Sista alternativet är att köra upphöjda armhävningar mot en bänk, stol eller box. Det skapar också mindre belastning på handlederna. I denna video så pratar jag mer om vilka övningar och strategier som fungerar vid handledssmärta. Instagram 

Hur kan du stärka handlederna och bli av med smärtproblematiken? 

Vanliga orsaker till smärta är att du gör för många armhävningar på en kort angiven tid, too much too soon  Tex du kör en utmaning där du ska göra 50 armhävningar varje dag i en vecka. Kan lätt bli för hög belastning på ligament,senor och leder om du inte är van vid handleds belastning, du värmer aldrig upp dina handleder utan kör 110% direkt, du har fel teknik och behöver ändra den. Det är tänkbara orsaker till att du får ont i handlederna. 

Hur löser vi det här? 

Dels vill vi vara noga med att göra uppvärmning för handlederna. I videon under så får du 4 övningar som är bra att köra. Vidare så kommer alla övningar som är i armhävning position stärka dina handleder så tex axelklapp är bra eller att stå i armhävnings position. Du kommer bli starkare och starkare och din vävnad kommer bli mer och mer tålig för att stå i den positionen. 

Stort lycka till med dina armhävningar! Tveka inte att skriva till mig om du behöver hjälp med tips och knep för att du ska bli bättre!