Varför tappar jag inte fett?

Fyra svar till frågan. Varför tappar jag inte fett?

Försöker du gå ner i vikt och har svårt att se resultat? Varför tappar jag inte fett? Det är en bra fråga som vi ska besvara.  

Vi har alla varit på en platå i våra träningsmål någon gång, och det finns några saker du kan göra för att hjälpa till att övervinna det. Men först några saker du bör veta om du ofta befinner dig på vågen och frågar dig själv, Varför tappar jag inte fett? 

1. Vikt och kroppsfett är inte desamma. Medan vikten på vågen kanske inte förändras mycket, eftersom du bygger muskler och bränner fett, förändras kroppens övergripande form. Eftersom muskler är tyngre än fett, Du kommer inte se dessa resultat på vågen. Andra sätt som du kan använda dig av för att se resultat är att ta före och efter bilder, ta mått runt de kroppsdelar där du vill tappa fett. 

2. Vikten är inte ett mått på din hälsa. Det finns människor i alla olika former och storlekar som är friska och mår bra. Om du vill se över din atletiska förmåga, hitta och slutför ett träningstest och arbeta med att förbättra dina resultat. Hur många armhävningar kan du göra? Hur snabbt kan du springa en mil eller kilometer? 

Får du ordentligt med högkvalitativ sömn?

Sömn är en bit av fettförbränningspusslet som de flesta underskattar, och det är en av de mest viktiga. När du sover producerar din kropp hormoner som hjälper din kropp att reparera, återhämta sig och bränna kroppsfett.

Brist på sömn kan verkligen påverka din hormonfunktion, energinivå och förmåga att göra hälsosamma matval och aktiva val i vardagen. Har du någonsin varit trött och bara längtat efter mat? Det är en av de mycket vanliga biverkningarna av att inte få tillräckligt med sömn. Här kan du läsa mer om hur sömnen påverkar din hälsa 

Lösningen

Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll. Om du kämparmed att slappna av i slutet av dagen, ställ in ett larm 30 minuter före sänggåendet för att påminna dig om att stänga av all teknik, göra en kopp te och bara koppla av. Vissa dagar kan vi inte alltid få åtta timmars sömn, men gör ditt bästa. Du kan unna dig en larmfri väckning på helgerna, men överdriv inte! Försök att hålla dig till samma schema så ofta som möjligt.

Du är inte medveten om hur mycket du äter?

Viktminskning, i sin enklaste form, uppnås genom att bränna fler kalorier än du konsumerar. Om du äter för mycket kan din kropp inte bränna tillräckligt med kalorier för att förlora kroppsfett. Det enklaste sättet att se till att du får tillräckligt med kalorier är att helt enkelt tracka dem – även i bara några veckor – för att vänja dig vid rätt kaloribalans.

Lösningen

Använd en matspårningsapp som låter dig logga ditt dagliga matintag.  Det ger dig en tydlig bild av mängden och kvaliteten på kalorierna du konsumerar. Lifesum är en app många använder sig av. Efter några veckors loggning kan du avslöja några ledtrådar om varför du kanske inte gör de framsteg du är ute efter.

Du är inte tillräckligt aktiv

Du kanske träna fem dagar i veckan i en timme per dag, men hur är det med de andra 23 timmarna på din dag? Naturligtvis bör du lägga mellan 7-9 timmar på att sova. Men aktiviteten som du gör, eller inte gör, under resten av dagen, kan hindra din fettförbränning. De flesta människor, även de som arbetar konsekvent, tenderar att ha en stillasittande livsstil på grund av kontorsjobb. Kom ihåg att NEAT spelar roll. NEAT står för “non exercise aktivitet termogenes”. I lekmanna termer betyder det i huvudsak den energi du bränner genom vardagliga rörelser och aktiviteter som att städa huset, gå en promenad, gå upp för ett glas vatten etc. Om du kämpar med  att bli av med vikt så kan du behöva omvärdera hur mycket aktivitet du verkligen utför om dagarna.

Lösningen

Spåra din aktivitet under dagen med en smartwatch eller stegräknare. Det finns många billiga alternativ där ute, försök att få upp mängden steg. Det finns inte något exakt antal steg som du behöver komma upp i för att få en fettnedgång utan det handlar om att få ett kalorieunderskott. Men om du i snitt går 3000 steg idag så är det toppen om du kan öka upp det till 7000 steg i genomsnitt. Det gör stor skillnad i ditt välmående och du gör av med mer energi.  Du kanske tycker att det är förvånansvärt svårt, att börja göra olika val om hur du pendlar till och från jobbet, vad du gör på din lunchrast etc. Det krävs många gånger medvetna handlingar för att öka din vardagsmotion, när du gjort dem tillräckligt många gånger så blir det en vana. 

Du är inte konsekvent

När det gäller att gå ner i vikt är konsekvens verkligen nyckeln till framgång. Många följer sina kost och träningsplaner 150% i ett par veckor, sedan så faller de av vagnen.. De kanske “börjar om på måndag” i ytterligare några veckor. Detta är inte en hållbar strategi för viktminskning. Någon som är 150% kompatibel endast 40% av tiden kommer att kämpa för att se några framsteg jämfört med någon som är 80% kompatibel 100% av tiden. Du kan ha en dag här eller där där du inte är perfekt. Det är viktigt att fortsätta oavsett om det kommer ett kalas emellan eller om du tar en dag off och köper hem godsaker. För att uppnå viktminskning på lång sikt så är det viktigt med balans. 

Lösningen

Var inte så hård mot dig själv. Gör ditt bästa varje dag, få in dina träningspass och börja smått. Få in två träningspass i veckan utan att överdriva och lägg långsamt till träningspass när du har tid. Vill du träna hemma? läs detta blogginlägg. Fokusera på din näring och gör bra val 80% av tiden. Var lite flexibel med dig själv när det finns roliga livsmedel att prova och utflykter att njuta av, men överdriv inte.

Spåra dina framsteg och gör ditt bästa för att hålla dig till din plan. Och om du inte gör det, är det okej! Viktminskning och att göra livsstilsförändringen är en pågående resa, och du kan alltid kalibrera om när du behöver.

Hjälper någon av dessa skäl dig att svara på frågan, “Varför tappar jag inte fett? Var utmärker du dig? I vilket område har du problem?