5 VANLIGA KOSTMYTER

5 vanliga kostmyter

Kostmyter finns det gott om.. I detta blogginlägg så tar jag upp fem vanliga kostmyter. 

1. Du går upp i vikt av att äta på kvällen. 

Det spelar ingen roll när du äter, om det är på morgonen, runt lunch eller på kvällen. Det som spelar roll är hur mycket du äter och det handlar om vad du äter under en längre tid. Det finns inget som är dåligt med att äta efter 18:00.. Den här myten bygger på de studier där man sett ett samband mellan sent kvällsätande och utvecklande av fetma, men det bevisar återigen inte orsaken. Många tenderar att äta väldigt mycket på kvällen och orsaken kan vara att man är stressad eller mår dåligt över något. Det kan också bero på att du har tråkigt på kvällen och då vill du belöna dig själv med mat.  Så länge du har kontroll och har en sund kosthållning så spelar det ingen roll när du äter. 

2.Går man upp i vikt av lightprodukter/zeroprodukter? 

Du kan inte öka i vikt om du äter någonting som inte innehåller någon energi. Lightprodukt är en livsmedelsprodukt framtagen för att ge förhållandevis lågt energiintag. Vanligen har fett– och kolhydrathalten reducerats för att minska energiinnehållet. För att ersätta smaker och behålla produktens textur används ofta artificiella sötningsmedel som sukralos och aspartam i stället för socker, och stabiliseringsmedel i stället för fett. (Källa)

  • Lightläsk är ett hjälpmedel att begränsa viktökning efter viktminskning.

  • Intag av sötningsmedel istället för socker minskar vikten.

SÅ tex cola zero är ett bra alternativ för dig som vill dricka något sött men ändå inte få i dig några kalorier i form av socker. Varför är det så många som tror att lightprodukter är dåliga? Tidningar sprider massa falsk fakta om att sötningsmedel, ökar sötsuget, att det kan orsaka diabetes typ 2, att det är cancerframkallande, att det är farligare än vanligt socker, att det kan bidra till fetma med mera. 

3.Kan du bli beroende av socker? 

Nej, du blir inte beroende av socker på samma sätt som av till exempel alkohol eller tobak. Socker är inte ett gift eller en drog, utan en kolhydrat som ger dig energi men inga vitaminer eller mineraler. Äter eller dricker du stora mängder socker finns det en risk att du får i dig för mycket energi. Det kan leda till att du går upp i vikt. Det kan också leda till att du inte orkar äta tillräckligt mycket näringsrik mat, vilket gör att du får i dig för lite vitaminer och mineraler. 

4. Frysta grönsaker är inte lika näringsrika som färska grönsaker

Mår du dåligt varje gång du köper frysbroccoli framför en färsk direkt från grönsaksdisken? Sluta genast.

Faktum är att det kan finnas mer näring i frysta varianter.

När vi skördar en frukt bryts näringstillförseln samtidigt som mognadsprocessen fortsätter. Detta innebär att frukt och grönt som ska ligga färska i våra butiker måste skördas INNAN de mognat – annars riskerar de att bli övermogna eller ruttna.

Grönsaker som ska djupfrysas får i stället växa till de är fullmogna innan de skördas. Djupfrysning är dessutom väldigt skonsamt för näringen.

– Vi kastar alldeles för mycket mat i dag, en stor del av det är grönsaker och rotfrukter som vi inte vill äta när de är lite vissna. Det finns mycket att vinna på att köpa frusna i stället.

5. Det är farligt att äta för mycket protein?

För friska finns ingen anledning att tro att njurarna mår sämre av att vi äter mycket protein, det finns det inga belägg för. Att njurarna får jobba lite mer betyder alltså inte automatiskt att du kommer behöva leta efter en organdonator om fem år. Protein är istället en av de viktigaste komponenterna i vår kost och vi bör äta mycket av det oavsett mål. 

KOSTMYTER kommer altid att finnas! Det är mitt jobb att krossa myterna och ge dig fakta som faktiskt stämmer!