Hur kan Intuitive Eating hjälpa dig till en bättre hälsa?

Detta är ett viktigt inlägg om intuitive eating. Jag märker att många kvinnor har blivit osäkra på vad de ska äta och hur mycket mat de ska äta. Mat är ett laddat ord som kan påverka ens hälsa väldigt mycket. Alla dieter, alla hälsotidningar, sociala medier och kroppsidealet har skapat en förvirring kring mat och numera så finns det 10000-tals så kallade experter som talar om för dig hur du ska äta, när du ska äta och vad du ska äta. Speciellt influensers som tror att de kan någonting om näringslära och bara sprider massa dynga… Tyvärr går vi många gånger på fällorna som enligt marknadsföringen från influensers, gurus, tidningar ska kunna ge oss drömkroppen på några dagar.. Du kommer bara må ännu sämre när du inser att det inte fungerar.. Det finns inga genvägar.. I denna artikel så får du lära dig hur du blir din egna expert!!! Nu kör vi!  

Intuitivt ätande är en ätfilosofi som gör dig till expert på din kropp och dess hungersignaler. I grund och botten är det motsatsen till en traditionell diet. Det innehåller inga riktlinjer för vad man ska undvika och vad eller när man ska äta. Istället lär den dig att du är den bästa personen – den enda personen – att göra dessa val.

Ätstilen främjar en hälsosam inställning till mat och din kroppsbild. Tanken är att du ska äta när du är hungrig och sluta när du är mätt. Även om detta borde vara en intuitiv process, är det för många människor inte det.  Att lita på dietböcker och så kallade experter om vad, när och hur man äter kan leda dig bort från att lita på din kropp och din intuition. För att äta intuitivt kan du behöva lära dig hur du litar på din kropp. För att göra det måste du skilja mellan fysisk och känslomässig hunger:

Fysisk hunger. Denna biologiska drift säger dig att fylla på med näringsämnen och energi. Du kommer ha olika signaler, såsom en kurrande mage, trötthet eller känna dig irriterad. Det blir tillfredsställt när du äter mat.

Känslomässig hunger. Detta drivs av känslomässiga behov. Sorg, ensamhet och om du känner dig uttråkad är några av de känslor som kan skapa begär efter mat, ofta tröstmat. Att äta då orsakar ibland  skuld och självhat.

10 huvudprinciper från boken The Intuitive Eating Book.  Skriven av , Evelyn Tribole och Elyse Resch

1.Kasta ut dietböckerna och tidningsartiklarna som ger dig det falska hoppet om att gå ner i vikt snabbt, enkelt och permanent. Bli arg på dietkulturen som främjar viktminskning och de lögner som har fått dig att känna dig som om du var ett misslyckande varje gång en ny diet slutade fungera och du fick tillbaka all din vikt och föll in i gamla vanor. Intiutive eating kan verkligen hjälpa dig bli fri från dieter som inte håller i längden! 

2.Hedra din hunger. Hunger är inte din fiende. Svara på dina tidiga tecken på hunger genom att mata din kropp. Om du låter dig bli överdrivet hungrig, kommer du sannolikt att äta för mycket.

3. Skapa fred med mat. Bli av med idéer om vad du ska eller inte ska äta. Utlys vapenvila. Stoppa matkampen! Ge dig själv ovillkorlig tillåtelse att äta det du vill äta. Vad mår din kropp bra av i stunden? Är det chips eller är det en lagad måltid? du bestämmer. 

4.Utmana livsmedelspolisen… Mat är inte bra eller dåligt och du är inte bra eller dålig för vad du äter eller inte äter. Livsmedelspolisen följer de orimliga regler som dietkulturen har skapat. Polisstationen är inrymd djupt inne i ditt psyke, och dess högtalare ropar att du det du äter är onyttigt, hopplösa fraser och skuld-provokationer mot dig själv.. Att jaga bort matpolisen är ett viktigt steg för att må bättre. 

5. Respektera din mättnad. Precis som din kropp pratar till dig när den är hungrig, berättar den också när den är mätt. När du äter, checka med dig själv för att se hur maten smakar och hur hungrig eller full du känner dig.

6.Upptäck nöjdhetsfaktorn. Gör din matupplevelse trevlig. Ta en måltid som smakar gott för dig. Sätt dig ner och ät den. När du gör detta så blir det en trevlig upplevelse och du behöver inte mindre mat för att tillfredsställa dig själv.

7.Hedra dina känslor utan att använda mat för att dämpa känslor du har.  Hitta sätt som inte är relaterade till mat för att hantera dina känslor, till exempel ta en promenad, meditera, skriv ner dina tankar eller ring en vän. Ångest, ensamhet, uttråkad och ånger är känslor som vi alla upplever under hela livet. Var och en har sin egen utlösare..  Mat kommer inte att fixa några av dessa känslor. Om du äter med dina känslor så kommer det bara få dig att må sämre i det långa loppet. Du måste i slutändan ta itu med källan till känslorna.

8.Respektera din kropp. Istället för att kritisera din kropp för hur den ser ut och vad du uppfattar är fel med den, Se den som kapabel och vacker precis som den är.

9.Motion – känn skillnaden. Hitta sätt att röra din kropp som du tycker om. Skifta fokus från att gå ner i vikt till att känna sig energisk, stark och levande. Om du fokuserar på hur du känner dig från att träna, till exempel energisk, kan det göra skillnaden mellan att rulla ur sängen för en rask morgonpromenad eller slå på snoozelarmet.

10.Hedra din hälsa. Maten du äter ska smaka gott och få dig att må bra. Kom ihåg att det är dina övergripande matmönster som formar din hälsa. En måltid eller mellanmål kommer inte att göra dig ohälsosam eller hälsosam.