Är du lat?

Lockar soffan, med en påse chips och en Netflix serie mer än att gå iväg och träna? Många gånger så lockar säkert soffan mer än att gå iväg och svettas och behöva kämpa och ta i! Finns det en orsak till detta? Många jag träffar på säger jag är lat därför orkar inte jag träna. Alla är lata, det är ingen ursäkt, Om vi ska gräva ännu djupare så gäller det att du har mål och visioner för din HÄLSA. Hur vill du må och hur vill du känna dig i din egna kropp? När du vet det så tänds en gnista i dig och du kommer övervinna latmasken! 

Alla vet att det är bra att röra på sig och träna. Det är ingen nyhet och heller inget som har gått undan märkt förbi. Idag har vi appar, personliga tränare, alla kunskap som vi behöver på google men ändå känns det som vi har sämre hälsa än någonsin. Alla vet att motion och träning minskar risken för folkhälsosjukdomar som diabetes typ2, hjärt och kärlsjukdomar, cancer. Det är stor chans att din sömn blir bättre, din kosthållning blir bättre, din energi och koncentration blir bättre, du orkar mer osv.. Finns miljoner anledningar till att röra på sig. Men ändå så är det så svårt att komma igång och komma bort från soffan.. Majoriteten i norden är inaktiva eller rör på sig för lite för att det ska ha någon effekt, ändå är rekommendationerna låga enligt mig.  Det handlar mycket om att “minska gapet mellan vad du vet och vad du gör” Låt oss reda ut det här med lathet först.

Låt oss gå tillbaka till savannen, vi människor levde ett tufft liv med stora faror och utmaningar. Vi var programmerade för att överleva farliga djur och med att skaffa mat, vår energi gick åt till det, vår fysiska aktivitet var med andra ord viktigt för överlevnad, emellan det så var vi tvungna att hushålla på vår energi och göra av med den på onödiga saker för mat fanns det inte obegränsat som det finns idag. Du kan beställa hem allt i matväg till dörren och få det serverat på silverfat under minsta ansträngning.  Detta måste vi såklart ha i åtanke att vår hjärna troligtvis inte är anpassad och utvecklad för denna bekväma vardag och miljö som vi lever  idag. 

Hur är det idag? Behöver vi använda kroppen och knoppen för att överleva? Jag var inne lite på det tidigare i texten. Idag finns alla verktyg för att göra det så bekvämt som möjligt, för att göra oss ännu mer lata. Skohorn, elcyklar, hissen, bilar, dörröppnare, hemleverans av mat och godis. Visserligen så är det också bra uppfinningar som underlättar vardagen men uppfinningarna gör att vi rör oss mindre, Vi har inga fiender att springa ifrån, i bästa fall så behöver du springa till bussen på morgonen, Vi förstår och vi vet att rörelse är bra för oss men vår lata hjärna lever på något sätt kvar på savannen och med alla hjälpverktyg som kommer så blir det ännu tuffare och det gäller att vi hittar strategier som gör att vi rör på oss mer!! 

Lathet är inte hela sanningen

Vi har skapat en miljö som inte är så utvecklande, och som gör det krångligare att få till den där träningen, du ska gå till ett gym, ta på dig speciella träningskläder, du ska i gymmet använda konstiga maskiner som ofta är väldigt tråkiga och ensidiga? Du ska utföra övningar som liknar en robots rörelser med korrekt teknik för att inte skada dig, det är stort fokus på prestation och det ska tävlas hela tiden.. Kosttillskott ska du ta när du tränar.. Denna miljö är inte speciellt utvecklande och det är lätt hänt att du känner dig förvirrad och vilsen i fitness världen vi har skapat.

 

Har barn detta problem? 

Nej, inte i lika stor skala, men även barn börjar tyvärr dras med i samhällets utveckling, det är mindre spontan lek, latare föräldrar som dras till mobilerna, dataspel världen som kommer med nya häftiga spel som tar uppmärksamhet, en skolgång som för det mesta är stillasittande som sen följs upp av många stillasittande arbeten. Vår miljö vi bygger upp är gjord för att vi ska sitta ner. Det vi exponeras av är det som påverkar oss mest.

Robin, det ser dystert ut.. Vad ska vi göra? Vi har vår lathet i grunden och vi bygger ett samhälle som gör oss ännu latare. Så vad är lösningen? Vissa människor lyckas ju faktiskt hålla i motion och träning och får då också positiva effekter på kropp och knopp. Det sägs att vi tänker cirka 60 000 tankar under en dag. varav 5-10 % är nya. Detta är positivt om du skapar nya tankar som skapar nya handlingar så kommer det leda till förändringar. 

Jag skulle säga att du behöver göra små förändringar i vardagen för att bli mer fysiskt aktiv. Parkera bilen längst bort på parkeringen när du ska handla. Ta trapporna istället för hissen. Ta en lunchpromenad istället för att sitta av lunchen. Göra aktiviteter som involverar rörelse och motion på helger. Cykla eller gå till arbetet, Likadant med träningen, starta med 10 minuters träning 2 gånger i veckan. Det kan ge dig fantastiska resultat. 

Hur håller du i och gör detta till en vana?

I början kommer din lathet vilja ta över.. Det kommer var tufft, men ju mer du gör det ju lättare blir det. Tillslut har det blivit en vana att röra på kroppen och välja valen som sätter din kropp i rörelse.  

 

Du behöver också skapa en miljö som är stimulerande och fylld med glädje. De flesta tränar för någon form av prestation och det är många som istället mår dålig för att de jämför sig med andra och det skapar en stress och dåligt mående. Vi vill ju skapa hälsa men istället så mår vi dåligt av träning, för att vi jämför oss med andra och fokuserar på prestationen istället för att faktiskt uppskatta rörelse och träning.  Om du kan hantera prestationen och mår bra av det så är det ju givetvis okej, tränar du för att imponera på någon och för att få bekräftelse så är det av fel anledning tänker jag. Fråga dig själv varför du ska röra på dig och träna (skapa en inre lust) Var nyfiken, prova nya träningsformer se glädje i att vara en människa som har en kropp som älskar rörelse, se inte så allvarligt på träningen, det ska vara kul och härligt att träna. Större delen av oss är inte elitidrottare vi är glada motionärer som strävar efter välmående, varför ska du jaga rekord och bekräftelse i form av magrutor tex. Inget fel att du gör det om du mår bra av det, men mår du dåligt av det, snälla sluta med det. Vad har du för tankar om detta ämne ? 

/ROBIN