Hälsosamt snacks till fredagsmyset

I detta blogginlägg så tänkte jag ge dig alternativ på snacks om kvällarna, jag kommer jämföra snacks, och jag kommer hjälpa dig hur du ska tänka kring ditt lördagsmys.

På kvällen så är det lätt att sötsuget kommer. Du ligger i soffan och är uttråkad, du går till skafferiet för att se vad som finns där. Kvällar är ofta en utmaning och det är lätt att det blir mycket mat och godsaker. Vilka val är bättre än andra och hur ska du egentligen tänka? Om du vill gå ner i vikt eller komma i form och göra någon slags förändring så är det såklart viktigt att begränsa antalet dagar med kvällsnacks och ha en förståelse för hur det kan påverka ditt resultat. Med det menar jag inte att du ska ha förbud för det finns inte dåliga och bra livsmedel. I dagens samhälle så har vi delat in bra livsmedel och dåliga livsmedel. Vi ska bara äta bra livsmedel vilket kan leda till förbud, rädsla och ett osunt tankesätt kring mat. Absolut så beror vår övervikt idag tex på att vi äter för mycket tomma kalorier men det orsakar också näringsbrist att äta för mycket energirik och näringsfattig mat vilket kan skapa symtom som trötthet, dålig sömn, skador, dålig koncentration, benskörhet, dåligt immunförsvar, magproblem och ett gäng andra symtom osv…  

SÅ HÄR KAN EN TYPISK DAG SE UT! DITT CRAVING KOMMER OFTA PÅ KVÄLLEN. I LÄNGDEN SÅ ÄR DET SÅKLART INTE BRA ATT ÄTA FÖR MYCKET SÅ KALLADE TOMMA KALORIER. DU KAN ÄTA ALLT MEN I BEGRÄNSAD MÄNGD. DETTA KOMMER JAG VISA NEDANFÖR!

Kopia av Inspirational Fitness Quotes-2

Vad kan du göra för att minska dina cravings?

Äter du ordentligt med protein och tillräckligt med grönsaker? Dessa två mättar bra

Har du mens på gång? Det är en mycket vanlig anledning till cravings.

Hur sover du? Sover du dåligt och är stressad? Kan vara en anledning till dina cravings. 

Tränar du mycket cardioträning så kan det göra dig hungrigare eftersom du gör av med mer energi, det kan göra att du får cravings. 

Äter du alldeles för lite på dagen så att du är jätte sugen och hungrig på kvällen? 

Vad triggar igång dina cravings? Någon situation? Hur du mår? 

Här ser vi jämförelse i mängden mellan samma livsmedel. Därför menar jag att mängden avgör och frågan är vad du har för mål, hur snabbt vill du nå målet? vad gillar du för snacks, hur ser din livstil ut? är du aktiv eller inaktiv, hur äter du förövrigt? Det är aldrig enstaka måltider som är boven i dramat till en övervikt exempelvis. Det handlar om vad du gör över tid och i vilka mängder. 

Låt oss gå igenom energirika och näringsfattiga livsmedel som också kallas för tomma kalorier för att huvuddelen av livsmedlet består av sockerarter/mycket mättat fett eller en kombination, det är låg mättnad och du riskerar att få ett kalorieöverskott om du äter mycket tomma kalorier vilket leder till en övervikt över tid. 

Livsmedel som är Energifattiga (maten innehåller inte mycket energi, dvs. kalorier). Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.)

Exempel på energifattiga och näringsfattiga livsmedel är: godis, läsk, snacks, choklad, chips, glass  och söta bakverk.

Vill du äta lite mer näringsrikt och mer energifattiga livsmedel på lördagskvällen så finns det helt klart bättre alternativ för att dämpa sötsuget och samtidigt inte få i sig allt för mycket energi. Jag tänker då på fruktsallad, grönsaker med dipp, tuggummi, (popcorn som ger mer volym än chips tex) chokladbollar med rätt innehåll, proteinglass, hemmagjord glass på kvarg, proteinbars, dryck som energidryck eller cola zero som innehåller sötningsmedel istället för socker. Dock finns det vissa som har svårt att sova pågrund av koffeinets inverkan. 

Här kommer några recept som du kan prova 

 

Chokladboll 1 msk Kakao- 2 dl Havregryn- Propud smak chokladboll 200 gram en burk- 1 msk Sötströ- Riven kokos! Blir ca 8-12 bollar
Hallonglass 1. Tillsätt frysta hallon och kvarg till en mixer och mixa i cirka 30 sekunder eller tills du har en klumpfri och krämig glass. 2. Skölj de färska hallon. 3. Tillsätt den hemmagjorda glassen till en skål och toppa med hallon och mandlar. Njut av glassen direkt eller bevara den till senare i frysen. Hallon, frysta 220 g - Kvarg 0.2% fett, naturell, Arla 6 s-t. (25 g) Hallon
Grönsaker med dipp 1/2 paprika 1/4 gurka 1 morötter 1 1/2 dl gräddfil - dippkrydda till gräddfilen
En proteinbar och en cola zero kan vara ett alternativ!

På senare år så har det kommit många alternativ till chips, vi har naturchips, proteinchips, linschips, majschips, tacochips osv. Hur stor skillnad är det? Inte jätte stor skillnad som du vill tro. Linschips och proteinchips innehåller tex mer protein och kanske lite mindre fett. I slutändan tror jag att det handlar om att äta det du tycker om men att begränsa antalet dagar och intaget när du väl äter. 

En myt som går runt är den att naturgodis skulle vara nyttigare än vanligt lösgodis. Väldigt felaktigt då naturgodis består till stor del av choklad och nötter vilket är energirika livsmedel. 

Är nötter bra att äta? Ja nötter är ett livsmedel som både är energirikt och näringsrikt i form av fett (bra fetter) och proteiner, vitaminer, antioxidanter och fibrer. Det betyder inte att du kan äta det i obegränsad mängd för det ger en liten volym och mycket kalorier. 

SAMMANFATTNING

Ät mer snacks som också är fyllda med näring! frukt, grönsaker, nötter, hemmagjord glass, chokladbollar. Tillskillnad från att äta snacks som bara innehåller energi tex chips, smågodis, glass osv. 

Du behöver inte ha förbud! Det finns ingen bra anledning till det! Du behöver bara ha mer kontroll, äta mer medvetet och smart! 

Livsmedel kan delas in i näringsrikt & energirikt. Antingen så är det energirikt och näringsfattigt eller energifattigt och näringsrikt. 

Hoppas att detta blogginlägg gav dig värde!