Viktnedgång eller fettnedgång? Vad är skillnaden?

Vill du enbart gå ner i vikt eller vill du också bli av med fett samt bibehålla & bygga muskler.

Jag tycker fler och fler som jag pratar med inte endast vill gå ner i vikt utan de vill gå ner i vikt och bli av med fett, samt bibehålla och bygga muskler genom styrketräning och ser alla andra hälsofördelar som det finns med träning och att hålla en god kosthållning. Sen finns de också de som enbart stirrar sig blint på vågen och bara vill gå ner i vikt. Det blir då oftast en lösning med en diet (quick fix) och hård träning i en period, som ofta slutar i ett misslyckande då det inte är hållbart. Det kommer heller inte forma din kropp utan det som händer är att du går ner i vikt. That´s it. Alla kan tappa i vikt snabbt genom att äta mindre och få ett kalorieunderskott, du blir smalare och konsekvensen är att du också tappar muskelmassa som gör att din ämnesomsättning blir sämre eftersom muskler är dina kvalitetskilon, muskler höjer ditt BMR som är din dagliga förbrukning i fullständig vila för att hålla igång vitala organ. Tänker du långsiktigt och hållbart om du bantar istället för att fokusera på att göra små förändringar som leder till grymma resultat? 

När du vill tappa fett och forma kroppen så krävs det ett kalorieunderskott, det kan du göra genom att höja energiförbrukningen, eller att minska på intaget av kalorier sen krävs det också att din fettoxidation är högre än din fettinlagring. Du gör av med fett och lagrar fett hela tiden och för att du ska kunna bli av med fett så måste din fettförbränning som sagt vara högre än din fettinlagring under en länge tid för att du ska kunna tappa fett som är ditt reservbränsle.  Som jag var inne på om du ligger på ett för stort kalorieunderskott så kommer du också tappa muskelmassa. Vilket såklart inte är bra. Ett bra underskott som rekommenderas är -300 till -500 kcal. Desto mer du väger desto större kalorieunderskott kan du ligga på utan att tappa muskelmassa. Sedan är tålamod det allra viktigaste, du kanske inte kommer se resultat varje vecka men över en längre tid så kommer du se fantastiska resultat. 

När du ska gå ner i vikt så behöver du ligga på ett högt proteinintag 1,5-2,0 gram/kg kroppsvikt så du inte förlorar dina muskler genom att de används som energi. 

Viktnedgång (bantning) vanliga strategier 

Högt kalorieunderskott  

Utesluta kolhydrater 

Träning varje dag 

Fokuserar på konditionsträning 

Väger sig varje dag 

Går på en crashdiet 

Mår dåligt/dålig energi/dålig sömn, en stressad kropp.. 

Straffar sig själv och gör resan av fel anledning 

Har förbud 

Går all in-Ger upp- ej hållbart  

Fettnedgång (tona/forma till kroppen)  

Lågt kalorieunderskott -300/-500 kcal 

Styrketräning hemmaträning/gym 2-4 pass  

Högt proteinintag 1,5-2,0 gram kg kroppsvikt 

Täcka sitt näringsbehov kolhydrater,fett,protein

Vardagsmotion och 1-2 träningar konditionsträning

Tålamod njuter av resan   

Skaffar kunskap i näringslära 

Äter vad hen tycker om-men väljer sina tillfällen 

Ordentligt med sömn och återhämtning samt kontroll på sin stress 

Hållbara resultat