De vanligaste anledningarna till utebliven viktnedgång?

HOPPAS ATT TIPSEN HJÄLPER DIG I DIN RESA MOT EN BÄTTRE HÄLSA!

1. För det första kom ihåg att vikten inte är allt, långt ifrån allt, den säger hur mycket din totala massa väger.  Ofta så har du andra mål än enbart att du ska gå ner i vikt. Det får inte bli för stort fokus på vikten, det är inte hälsosamt. VÅGEN säger långt ifrån allt! Givetvis om du drar på en ohälsosam övervikt så ska du ha som mål och fokus att gå ner i vikt, men du får aldrig glömma allt annat som betyder mer! Se helheten: Vad har hänt med ditt mående, din energi, din sömn. Ser du skillnad i spegeln, (mer muskler och mindre fett, hur är måtten och hur sitter dina kläder? har det hänt något där? känner du dig starkare? Finns många sätt att se över sin utveckling och de resultat du får. Vikten kan absolut vara med i ditt mål, men det ska aldrig vara huvudfokus! 

2. Du säger att du äter hälsosamt men går inte ner i vikt?! Det spelar ingen roll om du äter hälsosamt om du inte ligger i ett kalorieunderskott över tid.. Att du gör av med mer energi än vad du får i dig. Du underskattar vad du äter varje dag. Lätt att glömma bort att du tagit något innan du väntar på maten, du småäter något på kvällen och det här små ätandet kan verkligen ställa till det för dig om du vill gå ner i vikt och få till den där kroppsförvandlingen. Tips är att äta långsamt, sitta ner när du äter och äta sina måltider som du har bestämt dIg för. 

3. Du äter väldigt mycket “nyttigt mat som innehåller mycket energi och liten volym.. tex. avokado, nötter, lax, olivolja, olika oljor, jordnötssmör, balsamvinäger.. likväl så kanske du äter på stan varje dag och tar en sallad men i salladen så kan de vara mycket kalorier ändå. med vinäger, sås, bröd till exempelvis.  Du tycker du äter lite men maten ger mycket energi, liten volym som ger mycket energi. 

4. Du överskattar hur mycket energi du gör av med. Du gör helt enkelt av med för lite energi för att du ska gå ner i vikt.. Tex: Du sitter på jobbet 08-16 och sedan går du till gymmet och kör 60 minuter. Det blir överlag en stillasittande dag. Din energiförbrukning kan öka om du tar en lunchpromenad tex. Öka din vardagsmotion och träna effektivt när du väl tränar, det ökar din energiförbrukning!  

5. Dina huvudmål är för små (frukost, lunch, middag) och det leder till mer småätande, hunger och större mellanmål, du kompensations äter! Ha en plan att följa, och håll dig till planen! 

6. Du svullar i dig mat och sötsaker på helgen, det leder till ett överskott när veckan är slut, VILKET leder till en utebliven viktnedgång. Ät med medvetenhet och i en lagom mängd. 

7. Du går ner i vikt tills du kommer till en platå, du fortsätter äta lika mycket mat och har samma energiutgifter även fast du har gått ner 20 kg. Ditt BMR (din basala ämnesomsättning har då förändrats eftersom det kostar mer energi ju mer vikt du bär på. Därför blir dina energiutgifter mindre när du gått ner i vikt. Du måste då äta mindre kalorier alternativt röra på dig mer så din energiförbrukning blir högre. Det kan vara ett vanligt misstag som gör att du står still. 

 

8. De sista kilona är väldigt tufft att gå ner. Är det värt det? vad vill du uppnå? vad är viktigt för dig? Du kanske måste offra sociala tillställningar och du måste hålla dig otroligt strikt. 

 

9. Stress och sömn påverkar dig mer än vad du tror. Gå till roten med problemet. Varför är du sötsugen?Sömnbrist ger en ökad hunger och chansen är stor att du inte handlar lika rationellt som när du har skött din sömn och är utvilad.. Du går all in vilket också skapar en stress som inte är hållbar över tid, kroppen får ingen återhämtning, du äter för lite blir också en stress för kroppen. en ohanterbar stress och dålig sömn kan verkligen påverka din viktnedgång/fettnedgång negativt. 

Kom ihåg att det tar tid att ändra sin livsstil och det tar tid att ändra vanor! Du behöver ge det tid och steg för steg ta dig framåt!!! Ge det tid och du kommer få fantastiska resultat!