Hur påverkas din träning och mående av menstruationen?

HUR PÅVERKAS DITT MÅENDE OCH DIN TRÄNING AV MENSTRUATIONEN?

Låt oss dyka in i ämnet hur ska/bör du tänka med din träning utifrån vilken fas du är i under menstruationen. En menstruations cykel är mellan 21 och 35 dagar, det kan variera och ägglossning sker efter 14 dagar, men det kan också variera. Vi har en fas som heter follicular phase som är ungefär 14 dagar och den delas in i två faser. Den första fasen är när du har din mens och den är 3-5 dagar. Sen så är det en väntan till du går du in i fasen ovulation (ägglossning) Under hela den follullära fasen så har kvinnor en förhöjd halt av det anabola hormonet östrogen. Efter ungefär 14 dagar och sedan så går du in i the luteal phase som är den senare fasen, här har det visats sig att kvinnor har som mest sötsug, din metabolism ökar mellan 100-300 kcal varje dag pågrund av hormonförändringar, studier visar på att kvinnor äter mer i denna fas, du kommer inte vara lika stark och känna dig lika pigg som i the follicular phase och du kan få PMS. Det kan vara bra att inte köra högintensiv träning under luteal phase eller iallafall mindre hiit träning om du inte mår bra och känner dig väldigt påverkad. Under den tidiga fasen the luteal phase så ökar dina hormoner som östrogen och progesterone. Hormonet progesteron har inverkan på bland annat fertilitet, ämnesomsättningen och sinnesstämning och testosteronet minskar under denna period vilket påverkar din styrka. Inte konstigt att kvinnor blir mer sugna på choklad och har mer hunger eftersom ämnesomsättningen kan stiga från 100-300 kcal varje dag. Det möjliggör också att man kan äta lite mer under denna period. Det är viktigt att känna till det att din energi inte kommer vara på topp varje dag, hunger och att känna sig låg på energi är ingen bra kombination. Detta kan du uppleva i den senare fasen i din cykel.   

För dig som styrketränar så skulle det här kunna innebära att du lyfter lite tyngre och kör hårdare träningspass  under de 2 första veckorna i the follicular phase och satsar på fler reps, lättare vikter och lågintensiv träning under de andra 14 dagarna när ditt humör troligtvis kommer vara sämre, din energi kommer vara sämre, du kommer vara mer sötsugen och du kommer känna dig svagare.

Vi får inte glömma att det här är väldigt individuellt hur mensen påverkar dig, din träning och ditt mående. Det vi måste ta med oss är att du påverkas av detta faktum att du är kvinna.

Mina egna tankar

Jag arbetar med många kvinnor och jag känner igen många av sakerna som tas upp i blogginlägget, att de har perioder där humöret, energin och träningen inte är på topp, Detta ger mig en bättre förståelse för kvinnor och deras cykel, hur den kan påverka måendet och träningen. Jag tror stenhårt på att anpassa sin träning, kost och övriga livet efter hur du mår. Det är viktigt att inte ta på sig offerkåpan om man har stora besvär av hormonförändringar, det går att göra något åt det och det går att skapa en plan för sig själv! Jag tror stenhårt på det basala som en god kosthållning, bra sömnvanor, en sund stressnivå, ett positivt mindset, träning och rikligt med motion. Det brukar hjälpa mot det mesta.

Låt oss i kommande inlägg gå in på pms, pmds, hormoner och hur vikten påverkas av mensen.